2019. Határtalanul Erdély

1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc a hosszú történelmi idő mérlegén is azért minősül az egyik legnagyobb – a honalapításhoz mérhető – eseménynek, mert hozzá kapcsolódik a modern magyar nemzet megszületése.

 

  1. nap  május 13. Fzs-Torda

Torda- megismerkedünk a történelmi központtal. Itt áll az a templom, ahol Eu-ban elsőként törvénybe iktatták a vallásszabadságot. Az ó-tordai református lelkészi hivatal épületének falán a Petőfi-emléktáblán olvashatjuk, hogy itt szállt meg Petőfi Sándor, miközben Székelyföld felé tartott, hogy csatlakozzon Bem József seregéhez. Petőfi itt látta utoljára feleségét és kisfiát. Ezután Erdély legnagyobb, Unesco Világrörökség részét képező sóbányájának  föld alatti világát tekintjük meg
Este: Érkezés Farkaslakára

  1. nap május 14.
    Látogatás  Gyergyószentmiklósra, aminek szíve, az egykori Piactér ma Szabadság tér néven Erdély egyik legszebben parkosított kisvárosi főtere. Majd Petőfi és Kossuth Szobránál emlékezünk régvolt nagyjainkra. Délután séta Erdély egyik legszebb torlasz tava, a Gyilkos-tó körül, majd kirándulás a Kárpátok legismertebb szurdokvölgyébe, a Békás-szorosban.

A szálláshoz visszafelé úton rövid megálló a székely kerámiák élő múzeumfalujában- Korond.

  1. nap május 15.

Látogatás az általános iskolába. 1-1 órarészlet meglátogatása kiscsoportokban. Ebédszünet után a Föltámadott a tenger c. drámajáték közös előadása a farkaslakai diákokkal.Meghívjuk rá az iskola diákjait.Felvétel, fotók készítésa, amik felkerülnek a közös facebook fiókunkba. óralátogatás, du Jézus szíve Kilátó, majd a 96%-ban magyar lakta 40 ezres városban, Székelyudvarhely:A helyi 7-es diákokkal Megnézzük a református templomot is. Estére közös táncházzal kedveskedik nekünk a testvér osztály.

  1. nap május 16. Fehéregyháza  Kirándulás a  helyi 7-es diákokkal. Az első megállónk Fehéregyházán lesz, ahol „Petőfi kútjánál” állunk meg, ahol utoljára látták élve a költőt. Itt elhelyezzük az emlékezés koszorúját a honvédek turulmadaras obeliszkjénél. Ezt követően Segesvár történelmi központjával ismerkedünk meg (a világörökség része). Óratorony, diák lépcső, bástyák, citadella, hegyi templom.


Segesvár: (http://monarchiaturak.blog.hu/2016/12/29/segesvar_utazas_a_kozepkorba )

 

  1.  nap. május 17. Farkaslaka-Kolozsvár:

Kolozsvár városnézés: Mátyás király szülőháza, Szarvas-ház - Heltai Gáspár nyomdája működött, Mátyás király szobra, Rhédey-palota, Bánffy-palota, Farkas utca, Szabó bástya, az 1585-ben nyitott Házsongárdi temető, mely Európa egyik első köztemetője, ahová évszázadokon keresztül temetkeztek az erdélyi szellemi és művészeti élet legnagyobbjai. Emlékezünk márciusi ifjak egyik legtevékenyebb képviselője, kiváló újságíróra, az események megbízható krónikására, Kőváry Lászlóra, aki itt lett eltemetve.

Levetítjük az utazás során készült fényképekből összeállított ppt bemutatót az iskolánk tanulói számára, élménybeszámolót tartunk. Beszélgetéseket szervezünk pedagógusok irányításával, hogy közelebbről megismerhessük a külhoni magyarság-a Farkaslakán élők- életét. Kulturális örökségünk . A legfontosabb beszélgetéseken az 5-7. osztályos tanulók vesznek részt: 1.Népek a Kárpát-medencében a 18. századtól . 2. A Magyar Királyság a közös haza. 3. Az erdélyi magyarság sorsának alakulása. 4. Magyarok a mai Romániában, magyar-magyar és magyar román kapcsolatok. Várt eredmények: ismeretek bővülése, ami tesztfeladatok kitöltésével mérhető és az összetartozás-tudat erősödése. Ezeket forgószínpad szerűen 1-1 teremben tartjuk.

Hozzászólások